
  1 

 

CITY COUNCIL AGENDA REPORT 

MEETING DATE:  May 17, 2003 ITEM NUMBER:      VIII-1 

SUBJECT: Second Reading of Ordinance No. 04-5 and Proposed Amendments to City 
Council Policy 400-2 Pertaining to the Sale and Discharge of Fireworks. 

 
DATE: May 12, 2004 
 
FROM:  City Council/Fire Department/City Attorney’s Office 
 
PRESENTATION 
BY: 

Council Member, Mike Scheafer 
Acting City Attorney, Tom Wood 

 
FOR FURTHER INFORMATION 
CONTACT: 

Fire Chief, James M. Ellis (714) 754-5106,  
Fire Marshal, Tom MacDuff (714) 327-7408, 
Acting City Attorney, Tom Wood (714) 754-
5399, or  
City Manager, Allan L. Roeder (714) 754-5327 

 

 
RECOMMENDATION: 
 
Adopt Ordinance 04-5 and consider amendments to City Council Policy 400-2 as 
proposed by Council Member Mike Scheafer. 
 

BACKGROUND: 
 
At its regular meeting of May 3, 2004, the City Council approved the first reading of 
Ordinance 04-5, Resolution No. 04- 30 and Council Policy 400-2 amending regulations 
pertaining to the sale and discharge of fireworks.  This action was a follow up to 
recommendations suggested at the April 19, 2004 regular City Council meeting by 
Council Member Mike Scheafer on this subject.  Attachment A is an excerpt from the 
minutes of the regular meeting of May 3, 2004 on this subject (please note that minutes 
are unofficial until approved by the City Council) while Attachment B is a copy of the 
staff report prepared for this item.  
 
On May 5, 2004, a public meeting with representatives of the fireworks industry, the 
local community and non-profit organizations that previously held permits for the sale of 
fireworks was conducted.  The meeting was intended as a “Question & Answer” session 
regarding the proposed changes to local fireworks regulations.  Approximately 35 
representatives of the industry and the community were in attendance.  Representing 
the City were Council Member Mike Scheafer, Fire Chief James Ellis, Fire Marshal Tom 
MacDuff, Acting City Attorney Tom Wood, Finance Director Marc Puckett, Assistant 
Finance Director Colleen O’Donoghue, Revenue Supervisor Judy Vickers and City 
Manager Allan Roeder. 
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Comments from those attending the “Questions & Answer” session covered a 
range of concerns regarding the proposed changes.  Generally speaking, the 
majority of the concerns expressed related to the proposed regulations limiting 
the overall number of fireworks stands; limitations on the number of applications 
for fireworks stand permits by local high school groups, and the requirement that 
80% of an applicant’s members must be Costa Mesa residents.  There were 
other, more specific concerns raised such as an accommodation for Vanguard 
University and Orange Coast College; qualification of religious based 
organizations that may not meet the 80% residency requirement for its members, 
but where the proceeds of the sale of fireworks are dedicated to youth programs 
that do meet this standard; hours of operation and the required signage for City 
Parks.  While the meeting was generally positive and attendees expressed 
appreciation for the opportunity to openly discuss concerns and identify solutions, 
neither Council Member Scheafer nor staff offered any assurances that all of the 
concerns would be addressed satisfactorily in the 2nd reading of Ordinance 04-5.  
The City Council can expect attendance at your meeting of May 17th by some of 
those participating in the “Question & Answer” session. 
 

ANALYSIS: 
 
Ordinance 04-5 (Attachment C) reflects the City Council’s approval of the 1st 
reading on May 3, 2004 with one minor change as provided by the Acting City 
Attorney.  Section 9-179 (e) provides a clarified definition of “Youth” as “persons 
under 19 years of age” instead of “18 years and older.”  Beyond this ministerial 
clarification, the ordinance is submitted for 2nd reading and adoption. 
 
In response to many of the comments made at the “Questions & Answer” session 
last week, Council Member Scheafer met with City staff on Monday, May 10, 
2004 to introduce some possible changes to Council Policy 400-2.  The 
suggested changes focus specifically on the majority concern of limitations on 
high school organizations and the 80% qualifying language.  It is expected that 
even with the suggested changes by the Council Member, the number of 
applicants will likely be reduced to the 40-stand limit.  To the extent this does not 
occur, a lottery would be conducted as provided for in the Council Policy. 
 
Council Policy 400-2 (Attachment D) includes the language as approved by the 
City Council at your meeting of May 3, 2004.  A revised version of the Council 
Policy (Attachment E) has been included which reflects suggested changes 
offered by Council Member Scheafer based on last week’s community meeting.  
The following is a summary of his suggested changes: 
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Regulation 2 
 
Limits to one the number of fireworks stand permits that may be issued to a 
single organization unless otherwise provided for in the Policy.  This is intended 
to address concerns expressed about multiple permits to single groups, except 
youth athletic organizations that is addressed later. 
 
Regulation 3 
 
Changes the provisions in the Policy by increasing the number of fireworks stand 
permits from (4) to (6) per high school.  The intent of this change is to respond to 
complaints that a limitation of only 4 permits per high school was overly 
restrictive.  This revision would also require applicants representing high school 
organizations to obtain a letter from the School Principal or Activities Director 
certifying that the applicant is a recognized organization supporting school 
activities.  
 
Regulation 4 
 
This provision would define and limit the number of firework stand permits 
obtainable by any single youth athletic organization.  Specifically, the suggested 
language would limit to 4 the number of firework stand permits for any Group 1 
User as defined in the City’s Athletic Field/Facility Use and Allocations Policy.  
This modification is intended to address concerns expressed that certain youth 
athletic groups received a disproportionate number of permits.  
 
Regulation 5 
 
Amendments to this section of the Policy include a redefinition of the 80% 
residency qualification and qualifying language for Vanguard University and 
Orange Coast College.  
 
In terms of the 80% residency requirement, the Council Member proposes to 
amend existing language to allow for the issuance of fireworks stand permits to 
organizations previously holding permits who do not meet the 80% threshold, 
such as church organizations.  This is accomplished through the requirement that 
funds raised through the sale of fireworks must be specified activities or events 
wherein 80% of the participating youth are residents of Costa Mesa.  
 
This section also provides an exemption to the 80% requirement for post-twelfth 
grade schools located in Costa Mesa previously holding a fireworks stand permit, 
which addresses Orange Coast College and Vanguard University. 
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Regulation 7 
 
This section addresses a number of procedural changes regarding obligations of 
the fireworks industry to provide public information and funding for signage in 
public parks. The language also addresses concerns expressed by the industry 
relative to time frames, process and the mutual obligations of the City and the 
industry. 
 
Regulation 8 
 
Requires applicants for fireworks stand permits to provide substantiating 
information upon request by the City.  This language simply places applicants on 
notice that they may be asked to verify information on their application and that 
failure to do so may result in disqualification.  It addresses a concern expressed 
at the community meeting about accuracy in completing applications and 
compliance with City requirements. 
 
Regulation 9 
 
This final, suggested revision would set a 10:00 p.m. curfew on sales on July 1st, 
2nd and 3rd.  At present, the sale hours are from July 1st to 8:00 p.m. on July 4th 
with no nightly curfew.  While this language sets a nightly curfew that is generally 
a “matter of practice” for most sellers of fireworks, it does not address a 
requested lifting of the curfew to 10:00 p.m. on July 4th.  The adopted curfew on 
July 4th is 8:00 p.m. 
 
Council Member Scheafer will address each of the preceding in his comments to 
the public and the City Council. 
 

ALTERNATIVES CONSIDERED: 
 
Since this is a 2nd reading of the ordinance approved by the City Council at its 
meeting of May 3, 2004, no alternatives were considered. 
 
In terms of Council Policy 400-2, Council Member Scheafer has suggested a 
number of possible changes based on the community meeting of May 5, 2004.  
While those are detailed in this report, there are numerous alternative provisions 
that could be considered.  Staff has not attempted to develop a range of 
alternatives given the City Council’s prior adoption of Council Policy 400-2.  If 
there are specific changes that the City Council would like to see in the Policy, 
staff should be given direction as to what those changes should be so they may 
be prepared for consideration at a future City Council meeting. 
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FISCAL REVIEW: 

There is no direct fiscal impact to the proposed regulations.  For purposes of 
clarification, there clearly are costs associated with allowing the sale and 
discharge of safe & sane fireworks.  The assessment of no fiscal impact relates 
strictly to the action before the City Council and not the broader issue of banning 
fireworks.  
 

LEGAL REVIEW:  
 
The City Attorney’s Office drafted the Ordinance and Council Policy submitted 
with this report. 
 

CONCLUSION:  
 
The original intent of the proposed modifications to the City’s regulation of 
fireworks sales and discharge was to add a measure of control by the City with 
respect to these activities.  As proposed these regulatory changes are not 
expected to reduce the total number of safe & sane fireworks sold; they will not 
stop the purchase and use of illegal fireworks (which is already addressed in 
State law); they will not eliminate or reduce the adverse impacts certain fireworks 
have on persons and pets in the community, nor will they eliminate the potential 
for residual fireworks material finding its way into local catch basins and storm 
drains.  The changes will reduce the total number of fireworks stands; prohibit all 
hand-held fireworks and “spinners,” increase the current level of effort to educate 
the public about fireworks safety and water quality implications and direct that 
funds raised from the sale of fireworks be directed to youth activities.  They will 
neither satisfy those in favor of a prohibition on the sale and use of fireworks, nor 
those who support a much more limited regulatory environment.  
 
 
 
 
ALLAN L. ROEDER TOM WOOD 
  

City Manager Acting City Attorney 
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ATTACHMENTS: A 

 
B 
C 
D 
E 

Excerpt from the Minutes of Council 
Meeting of 5/3/04 
Staff Report from 5/3/04 
Ordinance 04-5 
Council Policy 400-2 
Council Policy 400-2 with changes 
offered by Council Member Sheafer 
based on 5/5/04 community meeting 

 
 
DISTRIBUTION: Fire Chief, James Ellis 

Fire Marshal, Tom MacDuff 
 

 
AgendaRpt VIII-1 Fireworks 5/17/04 5/12/04 5:56 PM 
 
 

http://www.costamesaca.gov/ftp/council/agenda/2004/2004-05-17/Attachment A VIII-1 Fireworks 5-3-04 Minutes Excpt.pdf
http://www.costamesaca.gov/ftp/council/agenda/2004/2004-05-17/Attachment A VIII-1 Fireworks 5-3-04 Minutes Excpt.pdf
http://www.costamesaca.gov/ftp/council/agenda/2004/2004-05-17/Attachment B StaffRpt Regulating Fireworks Sales 5-3-04.pdf
http://www.costamesaca.gov/ftp/council/agenda/2004/2004-05-17/Attachment C-AgendaRptVIII-1 Fireworks 5-17-04.pdf
http://www.costamesaca.gov/ftp/council/agenda/2004/2004-05-17/Attachment D-CP400-2 Fireworks 5-17-04.pdf
http://www.costamesaca.gov/ftp/council/agenda/2004/2004-05-17/Attachment E-RevCP400-2 Fireworks 5-17-04.pdf
http://www.costamesaca.gov/ftp/council/agenda/2004/2004-05-17/Attachment E-RevCP400-2 Fireworks 5-17-04.pdf
http://www.costamesaca.gov/ftp/council/agenda/2004/2004-05-17/Attachment E-RevCP400-2 Fireworks 5-17-04.pdf

