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SUBJECT: SECOND READING OF ORDINANCE NOS. 15-11 AND 15-13 FOR CODE AMENDMENT 

NO. CO-15-04 
 
DATE: NOVEMBER 12, 2015 
  
FROM:  DEVELOPMENT SERVICES DEPARTMENT 
  
PRESENTATION BY: MEL LEE, SENIOR PLANNER 
 
FOR FURTHER INFORMATION CONTACT: MEL LEE, AICP (714) 754-5611 

mel.lee@costamesaca.gov 
______________________________________________________________________ 
 
The purpose of this memo is to receive additional input from the City Council regarding 
the following question posed by a councilmember: 
 
Question: 
 
Can the City regulate the vehicles that pick up and drop off clients at group homes and 
state licensed facilities via the proposed ordinances?   
 
Response: 
 
In general, the City can regulate the pick-up and drop-off of residents at group homes 
and state licensed facilities of 7 or more by including specific requirements in the 
conditional use permits (CUPs).  The City cannot impose specific equipment related 
restrictions on vehicles or their drivers that conflict with the Vehicle Code or applicable 
state law.  However, the Planning Commission can add explicit conditions to the CUP 
requiring compliance with the Vehicle Code and DMV regulations, so that non-
compliance could be grounds for revocation of the CUP. Ordinance No. 15-11(Chapter 
16 of Title 13) does not need to be amended to enable the Planning Commission to do 
so, since the City has the inherent authority to impose these conditions via the CUP that 
are related to the use of the property.   
 
In addition, the Operator’s Permit requirements of Ordinance No. 15-13 (Article 23 of 
Chapter 2 of Title 9) are subject to the general provisions of Title 9, section 9-19, that 
allows for the revocation or suspension of permits where the applicant or permittee “has 
violated any provisions of the business tax ordinance or any other provisions of the 
Costa Mesa Municipal Code, or any other provision of law.”  Accordingly, failure to 
comply with the applicable Vehicle Code requirements could form the basis for 
revocation of an operator’s permit.  However, the City Council retains the option of 



revising either ordinance to include specific regulation regarding vehicles.  Such 
revision, if done tonight, would require a second reading of the revised ordinance.  
Alternatively, staff could bring a revised ordinance back with proposed language for 
introduction at a future meeting. 

 
 

    ___        ___ 
MEL LEE, AICP     GARY ARMSTRONG, AICP 
Senior Planner Director of Economic Development & 
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